Da jeg var lille, var noget af det bedste jeg vidste om sommeren, at lege i haven med mine søskende og venner. Både trampolin, gyngestativ, swimmingpool og legehuse, blev flittigt brugt, mens vi løb rundt og legede alt fra fangeleg og gemmeleg, til far-mor-børn og krig. Midt i haven stod vores store flotte legehus, og det blev flittigt brugt til især far-mor-børn, gemmeleg og fangeleg. Huset var ligesom centrum for alt den sjov, vi havde, og forgrenede sig herfra ud til resten af havens legeredskaber. Derfor ønsker jeg også for alle andre børn, at de får muligheden for en have og et legehus at lege i, når de vokser op.
Når du skal ud og købe legehus, er der nogle ting du skal tage stilling til, inden du køber. Jeg har lavet en lille liste her:
- Hvor høj må prisen være?
- Skal det stå ude hele året?
- Hvor meget vedligehold skal der være ved legehuset?
- Skal legehuset kombineres med gyngestativ eller rutsjebane?
- Skal legehuset været hævet eller sænket?
- Skal du have et legetårn?
Prisen
Du kan finde legehuse i mange forskellige prisklasser. Generelt er legehuse i plast billigere end de mere solide legehuse i træ. Du kan sagtens finde små plast legehuse til under 1000 kr. og generelt får du meget legehus for pengene, når du køber et plastik legehus. Hvis dit budget er lidt større, kan du sagtens finde mindre legehuse af træ fra 1500-2000 kr. og opefter. De helt store legehuse af træ med gyngestativer og rutsjebaner kan også sagtens findes i prisklassen 10-15.000 kr., men her får du også et stort flot legehus, ofte med plads til mange børn på samme tid.
Skal legehuse stå ude hele året?
Generelt, er det en god ide, at pakke legehuse af plast sammen og gemme dem væk om vinteren. Plasten er ikke altid særligt hårdfør over for kulde og sne, kombineret med de store mængder vand, det danske efterårs- og vinterklima, giver. Hvis du ikke har tænkt dig at skulle pakke huset sammen og stille det op igen hvert år, kan du med fordel vælge et legehus i træ. De kan males og behandles, så de er rimeligt modstandsdygtige over for vind og vejr, og kan holde mange år frem.
Hvor meget vedligehold?
Dette punkt hænger lidt sammen med det forrige. For hvis du vil have et vedligeholdsfrit legehus, skal du have et legehus i plast. Er du derimod frisk på at male eller oliere en gang om året eller en gang hvert andet år, passer træhuset bedre. Generelt har du også en meget længere levetid på legehuse af træ.
Gyngestativ eller rutsjebane?
Mange legehuse kan også købes med en rutsjebane eller endda gyngestativ som en indbygget del af legehuset. På den måde, kan du spare plads i haven, men stadig sørge for at dine børn har masser af mulighed for at blive aktiveret, på trods af, at hele have ikke er fyldt med legeredskaber.
Hvis legehuset er hævet, eller har rutsjebane eller gyngestativ, kan det kan være en god ide at købe et forankringssæt, så legehuset ikke vipper når børnene gynger.
Legetårn
Hvis et almindeligt legehus ikke er nok, kan du også købe et legetårn. Så er det lidt nemmere at forestille sig, at man er med i en ridderfilm når man leger, som barn. Med et legetårn, er der også mulighed for en lidt større rutsjebane, med lidt mere hældning og fart i.